1. Home
  2. Docs
  3. Raziskovalci
  4. Službeni izum

Službeni izum

Kaj je službeni izum?

Službeni izum je izum, ki je odkrit oziroma ustvarjen v času trajanja delovnega razmerja na Univerzi v Mariboru, če so k nastanku izuma pripomogle izkušnje, ki jih je izumitelj pridobil na delovnem mestu ali sredstva, ki mu jih je Univerza v Mariboru dala na razpolago (posredni službeni izum) oziroma pri izpolnjevanju pogodbe o zaposlitvi, in sicer na izrecno zahtevo Univerze v Mariboru ali na podlagi posebne pogodbe med Univerzo v Mariboru in izumiteljem (neposredni službeni izum).

Po Pravilniku o upravljanju s pravicami industrijske lastnine na UM je izum nov ustvarjalni dosežek človeškega uma, ki:

(1) po predpisih, ki urejajo industrijsko lastnino, izpolnjuje pogoje za varstvo s patenti, blagovnimi in storitvenimi znamkami ter modeli, ali

(2) predstavlja tehnične in druge novosti ali njihove izboljšave, s katerimi se dosega večja storilnost, boljša kakovost proizvodov ali storitev, prihranek pri materialu ali energiji, boljše izkoriščanje strojev in naprav, boljši nadzor proizvodnje, boljša varnost pri delu, ipd.

Izumitelj, ki je ustvaril izum, je dolžan:

  • vzdržati se ravnanj, ki bi pomenila razkritje izuma nepooblaščenim osebam in bi lahko škodovala ustrezni zaščiti izuma;
  • brez odlašanja pisno obvestiti UM o izumu;
  • nuditi pomoč s pojasnili v postopku prevzema izuma, v procesu varovanja izuma s pravicami industrijske lastnine in v procesu komercializacije izuma.

Primeri ravnanj, ki bi lahko pomenila razkritje izuma:

  • objava članka ali prispevka,
  • javna prezentacija ugotovitev (npr. zagovor doktorske naloge),
  • objava specifične vsebine na forumu,
  • predstavitev na bilateralnem sestanku z drugim raziskovalcem ali podjetjem brez podpisa ustrezne Pogodbe o varovanju zaupnosti podatkov (ang. Non-Disclosure Agreement).