1. Home
  2. Docs
  3. Raziskovalci
  4. Sodelovanje z gospodarstvom

Sodelovanje z gospodarstvom

Prenos znanja iz znanstveno-raziskovalne sfere v industrijo, na trg in v družbo se uresničuje s sklepanjem partnerstev z gospodarskimi subjekti, nosilci kreativne industrije, zdravstvenimi in socialnimi zavodi, odvisno od tega, kaj je oz. bo predmet prenosa. Po krogu, dveh ali več pogajanj s potencialnim partnerjem bo z njim UM sklenila pogodbo.

Tipično bo to licenčna pogodba ali pogodba o prenosu oz. prodajna pogodba. Ključna razlika med eno in drugo pogodbo je v prenosu imetništva znanja.

Z licenčno pogodbo imetništvo ostaja nespremenjeno; UM ostane imetnica zadevnega izuma ali patenta oz. drugega rezultata ali pravice, ki je predmet pogodbe. Partnerju pa podeli licenco – to je dovoljenje za gospodarsko izkoriščanje predmeta licence.

Nasprotno pri pogodbi o prenosu oz. prodajni pogodbi pride prav do prenosa imetništva; UM kot prodajalec proda oz. prenese imetništvo nad predmetom prenosa na drugo stranko oz. kupca. Kljub temu pa se bo dogovorila za nadaljnjo uporabo predmeta v interne znanstveno-raziskovalne namene in izobraževalni proces.

Z uspešnim gospodarskim izkoriščanjem predmeta licenčne ali prodajne pogodbe pripade UM s tega naslova plačilo (npr. licenčnina), izumiteljem oz. raziskovalcem, ki so ustvarili ta predmet, pa nagrada za razvojno-raziskovalni dosežek, ki se je torej kot inovacija uveljavil na trgu.

Služba za prenos znanja in tehnologij UM si prizadeva, da bi čim več takšnih dosežkov zaživelo na trgu in v družbi. Dobro sodelovanje med  znanstveno-raziskovalno sfero in gospodarstvom, vključno s kulturno-kreativnim sektorjem, je namreč ključni predpogoj za učinkovito in okrepljeno delovanje inovacijskega ekosistema.

Naj na tem mestu omenimo še mrežo Enterprise Europe Network (EEN), v katero je vključena tudi UM. EEN podjetnikom, raziskovalnim inštitutom, univerzam, tehnološkim centrom ter ustanovam za razvoj podjetništva in inovacij ponuja brezplačno pomoč pri izkoriščanju poslovnih priložnosti v Evropi in širše s posredovanjem strokovnega znanja ter omogočanja uporabe orodja za iskanje stikov z mednarodnimi partnerji. Več informacij najdete tukaj.