Večerni webinarji so v okviru TEDNA OBLIKOVANJA NA FAKULTETI ZA STROJNIŠTVO namenjeni predvsem študentom, ki nameravajo nadaljevati študij na magistrski stopnji in želijo pridobiti znanja s področja inženirskega oblikovanja, potencialnim študentom dodiplomskega izobraževanja, ki iščejo študijske programe s področja inženirskega oblikovanja, kakor tudi širši publiki, ki jo zanima tovrstno področje. Predstavljene bodo različne aktivnosti, povezane z izvajanjem magistrskega študijskega programa Inženirsko oblikovanje izdelkov – IOI, ki vsebuje dve smeri: Oblikovanje izdelkov in Oblikovanje tekstilij in oblačilter s katerim izoblikujemo lik študenta, podprtega z interdisciplinarnimi znanji s področij tehnike, oblikovanja in estetike. Ne zamudite dodatnih informacij in se pridružite webinarjem!

Povezave na webinarje so objavljene na spletni strani Fakultete za strojništvo https://www.fs.um.si/, na spletni strani smeri študijskega programa Inženirsko oblikovanje izdelkov https://design.fs.um.si/ ter na Facebooku https://www.facebook.com/ioi.fs.um​. 

Program Tedna oblikovanja:

Ponedeljek, 17. 5. 2021 – predstavitev projektov, izvedenih v okviru študijskega programa Inženirsko oblikovanje izdelkov.

 • ob 19.00bomo gostili študenta Denisa Štajdoharja, ki je na smeri Oblikovanje izdelkov oblikoval fitnes napravo za krepitev moči za blagovno znamko KingsBox.  Predstavil bo proces oblikovanja tega izdelka od ideje do realizacije.
IOI_pon_popr.jpg
 • ob 19.30bomo na smeri Oblikovanje tekstilij in oblačil predstavili  primer povezovanja izobraževalne institucije z gospodarstvom – podjetjem Alpina. Rezultat tega sodelovanja je bila izdelava 18 prototipov čevljev, ki smo jih razstavili na Mesecu oblikovanja, v Slovenskem etnografskem muzeju in na Fakulteti za strojništvo. Skupina študentov je na Mesecu oblikovanja za to prejela priznanje za perspektivne na področju produktnega oblikovanja. Z nami bo svoje izkušnje delil Mirnes Bajić.
TTO_pon_popr.jpg

​Torek, 18. 5. 2021 – predstavitev specifičnih znanj s področja modeliranja in vizualizacije izdelkov.

 • ob 19.00 bomo na smeri Oblikovanje izdelkov uri predstavili način virtualnega modeliranja izdelkov z namenskimi računalniškimi programi. Študentka Maša Belič se bo pridružila predstavitvi in predstavila kako dopolnjuje svoja znanja na področju modeliranja.
IOI_torek_nova.jpg
 • ob 19.30 bomo na smeri Oblikovanje tekstilij in oblačil predstavili vizualizacijo vzorcev tekstilij s pomočjo CAD sistema ter kako lahko desenater hitro razvije kolekcijo vzorcev tkanin.
TTO_tor_popr.jpg

Sreda, 19. 5. 2021 – predstavitev specifičnih znanj s področij vizualizacije in simulacije izdelkov.

 • ob 19.00 bomo na smeri Oblikovanje izdelkov predstavili orodja, tehnike in tehnologije, ki jih uporabljamo za vizualizacije in simulacije. Pridružil se bo študent Tim Vidovič, ki bo podal tudi študentski vidik tega področja.
sredaIOI.jpg
 • ob 19.30 bomo na smeri Oblikovanje tekstilij in oblačil predstavili virtualno prototipiranje in vizualizacijo oblačil s pomočjo  CAD programa OptiTex PDS 2D/3D na primeru razvoja kolekcije Organic študentke Monike Kuharič, ​ki se nam bo pridružila.
  ​​

TTO_sre_popr76.jpg

Četrtek, 20. 5. 2021 – predstavitev del na različnih področjih oblikovanja.

 • ob 19.00 bo na smeri Oblikovanje izdelkov beseda tekla o bioniki in ergonomiji. Predstavili bomo ključna področja bionike, biomehanike in ergonomije, ki jih študenti spoznajo na našem študiju. Skozi pregled realiziranih projektov bomo predstavili tudi pridobljene kompetence.
IOI_cet_popr.jpg

 • ob 19.30 bodona smeri Oblikovanje tekstilij in oblačil predstavljena dela študentov s področja oblikovanja in razvoja oblačil in modnih dodatkov. Študenti obeh stopenj študija, dodiplomskega Tehnologije tekstilnega oblikovanja in magistrskega Inženirsko oblikovanje izdelkov, bodo predstavili svoja dela pri različnih predmetih oblikovanja in razvoja izdelkov.
TTO_cet_popr.jpg

Petek, 21. 5. 2021 ob 19.00 – predstavitev sodelovanja s podjetjem Kauch.

 • Predstavili bomo številne kreativne rešitve kot rezultat sodelovanja študentov s podjetjem Kauch, ki je potekalo od decembra 2020 do maja 2021. Študenti dodiplomskega študijskega programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja so oblikovali tabureje in blazine iz ostankov tekstilij podjetja Kauch ter z različnimi manipulacijami in tehnikami preoblikovanja tekstilnih površin ostankov tekstilij podaljšali življenjsko dobo izdelkov.​
 • Zahtevnejšo nalogo so imeli študenti magistrskega študijskega programa Inženirsko oblikovanje izdelkov, ki so za podjetje Kauch oblikovali oblazinjeno pohištvo. Na dogodku bodo predstavljena uvodna izhodišča za oblikovanje, ki nam jih je predstavil direktor podjetja, g. Luka Debevec. Sledila bo predstavitev konceptov in razvojnih faz za posamezne izdelke, ki so kazali največji potencial ter njihove 3D vizualizacije. V sklepnem delu bo študentka Katarina Remic predstavi​la pot od ideje do izvedbe nagrajene kolekcije pohištva, ki je vsestransko upoštevala podana izhodišča. Izbrani model je bil realiziran v proizvodnji in bo predstavljen kot razstavni eksponat, ki čaka na prvo priložnost razstavljanja na mednarodnem trgu.

IOI_pet_popr.jpg
 • Webinarje bo spremljala Virtualna razstava umetniških del študentov, ki so nastajala v okviru predmetov Estetika in semiotika ter Risarsko eksperimentiranje. Vabljeni, da se pridružite webinarjem in ogledu virtualne galerije!​
galerija2.jpg